H πολιτική διακήρυξη για την ελεθερία του διαδικτύου

Image

 

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (στο εξής η «Επιτροπή») την 08/11/2013, σε συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Υπουργείο Πολιτισμού και Πληροφόρησης της Σερβικής Δημοκρατίας, στο Βελιγράδι, στη Σερβία, με θέμα «Freedom of Expression and Democracy in the Digital Age: Opportunities, rights, responsibilities», κάλεσε τα κράτη μέλη για τη δημιουργία προστατευτικών εγγυήσεων, έναντι στην κατάχρηση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι σύγχρονες τεχνολογίες, για μαζική ηλεκτρονική παρακολούθηση και έλεγχο, και για την υιοθέτηση της «Διακήρυξης της ελευθερίας του διαδικτύου».

Το κύμα είχε ήδη ξεκινήσει από τον περασμένο χρόνο, επιζητώντας την κοινωνική στήριξη, με σκοπό την προώθηση και εγκαθίδρυση της ιδέας ενός ελεύθερου και ασφαλούς διαδικτυακού χώρου. Σήμερα, ο λόγος πλέον γίνεται για μια πολιτική διακήρυξη, η οποία τοποθετεί την έμφαση της στο ότι κάθε συλλογή προσωπικών δεδομένων ή παρακολούθηση που γίνεται με σκοπό την εθνική ασφάλεια, θα πρέπει να γίνονται νοουμένου ότι συμφωνούν με την ανάγκη προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων αυτών που προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η Επιτροπή επισήμανε ότι, η ελευθερία της έκφρασης και της δημόσιας ενημέρωσης απειλούνται σήμερα σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, όπου, για διάφορους λόγους, έχει αναπτυχθεί το λεγόμενο «hate speech», με διάφορα συνεπακόλουθα, μεταξύ άλλων τις καταδιώξεις δημοσιογράφων, κλπ. Κάλεσε δε τα κράτη μέλη σε πολιτική συμμόρφωση με την καταβολή πιο έντονων προσταθειών προστασίας αυτών των εννόμων αγαθών, που συμπεριέχονται σε ένα άλλο αγαθό που χρήζει προστασίας, αυτό της διαδικτυακής ελευθερίας (Internet Freedom). Μεταξύ άλλων δράσεων, η Επιτροπή ανήγγειλε, μέσα από τη διακήρυξη αυτή, ότι θα προωθήσει τη διαδικασία διερεύνησης των διαδικασιών των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας που συλλέγουν προσωπικά δεδομένα ατόμων δια της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, ώστε να επιβεβαιώσει τη συμφωνία τους με την  ΕΣΔΑ, θα καταρτίσουν έντυπο οδηγιών για την προστασία των δημοσιογράφων και των λοιπών προσώπων που δημοσιογραφούν, και θα συμπληρώσουν τις υφιστάμενες κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια των χρηστών του διαδικτύου.

Παρόλο που η διαδικασία της πολιτικής υιοθέτησης έγινε χωρίς veto, η διαδικασία της δημοσίευσης της διακήρυξης βρίσκει εμπόδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, που μεταφέρει τις διαπραγματεύσεις εντός των επόμενων ημερών. Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και η «τρομοκρατία της τρομοκρατίας» εκφράστηκε και εκφράζεται με αρκετούς τρόπους, ήδη πρόβαλε ένσταση στην αποδοχή μόνο του μέρους εκείνου της διακήρυξης που αναφέρεται στην διερεύνηση των διαδικασιών των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας σε σχέση με τη συλλογή προσωπικών δεδομένων δια της ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Η ένσταση του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρήθηκε ότι σκοπεί στην προστασία, μεταξύ άλλων, του έργου της Βρετανικής Government Communications Headquarters (GCHQ), που τον περασμένο Μάϊο κέντρισε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, όταν το κοινό ενημερώθηκε ότι η υπηρεσία επιχειρεί να συλλέξει όλα τα δεδομένα ηλεκτρονικής και τηλεφωνικής επικοινωνίας σε όλη την επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου, με την εφαρμογή του προγράμματος Tempora, όπου στα δεδομένα αυτά θα έχει πρόσβαση και η Αμερικανική National Security Agency (NSA). Ανάμεσα στις ειδήσεις που προβλήθηκαν τότε, ήταν ότι το πρόγραμμα Tempora έχει τη δυνατότητα καταγραφής και του περιεχομένου της τηλεφωνικής επικοινωνίας ή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ενώ δεν θα γινόταν διαχωρισμός στις ενέργειες παρακολούθησης, μεταξύ απλών πολιτών και στοχευμένων ομάδων ατόμων. Επίσης, ανάμεσα στις ειδήσεις που προβλήθηκαν σχετικά με το θέμα αυτό, ήταν ότι οι Βρετανικές αρχές είχαν αντιδράσει νομικά κατά δημοσιογραφικών ομάδων, σε σχέση με τη δημοσίευση αυτών των «ιστοριών».

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.