Παρουσίαση: World Association for Medical Law – WAML

18986_412488705496795_1299506108_n

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ιατρικού Δικαίου (World Association of Medical Law – WAML) συστάθηκε ανεπίσημα το 1967 στο Βέλγιο, όπου έγινε τότε και το πρώτο του συνέδριο. Είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Ο σκοπός του είναι η ενθάρρυνση της έρευνας και της συζήτησης και εκπαίδευσης γύρω από τα θέματα του δικαίου της υγείας, της δικανικής και ομικής ιατρικής, της ηθικής, και των συναφών επιστημών, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και προς προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από τη σύστασή του, ο Oργανισμός έχει διοργανώσει συνολικά 19 παγκόσμια συνέδρια, έχει προβεί σε χιλιάδες δημοσιεύσεις επιστημόνων από τουλάχιστον 100 χώρες, στο δικό του περιοδικό, International Journal Medicine and Law, ενώ διαθέτει δικό του ραδιοφωνικό σταθμό.

Η αποδοχή νέων μελών γίνεται με βάση το Καταστατικό του Οργανισμού, και η ιδιότητα μέλους δίνεται από την εκτελεστική επιτροπή (υπό την τρέχουσα προεδρία του Thomas Noguchi, από τις ΗΠΑ και αντιπροεδρία του Oren Asman από το Ισραήλ), και τελικά από το Board of Governors, κατόπιν εξέτασης, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που αφορούν σε κατοχή προσόντων σχετικών με το αντικείμενο. Τα μέλη εκλέγουν και εκλέγονται, απολαμβάνουν ορισμένα πλεονεκτήματα πρόσβασης, συμμετοχής και προβολής (συνέδρια, δημοσιεύσεις κτλ). Η ιδιότητα μέλους θεωρείται σημαντική και προβάλλεται, ενώ παύει εκούσια, με αίτηση του μέλους, ή με μη συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις μέλους για δύο συναπτά έτη, ή με απόφαση των 2/3 των μελών ή με τον θάνατο.

Ο WAML σε παράλληλη ευθεία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την UNESCO είναι φάροι στον τομέα τους. Ο WAML έχει προσφέρει πολλά στο ιατρικό δίκαιο διεθνώς. Συνεταιρίζεται με το Biomedical Law Center (CDB) του University of Coimbra, ενώ ως Οργανισμός είναι μέλος σε αρκετούς άλλους Οργανισμούς, όπως το American College of Legal Medicine, την Chinese Health Law Society, την Russian Society of Health Law, το International Centre for Health Law and Ethics, το Australasian College of Legal Medicine, κτλ.

Το επόμενο παγκόσμιο συνέδριο του Οργανισμού είναι τον Αύγουστο του 2016 στο Los Angeles. Μέχρι τότε μεσολαβούν περαιτέρω διοργανώσεις δικές του και σε συνεργασία με την International Academy of Legal Medicine (IALM), μεταξύ άλλων, στο Άμστερνταμ τον Μάριο του 2016 για την Ευθανασία και στη Βιέννη τον Ιούνιο του 2016.

Χαίρομαι που μπήκε στον χάρτη του WAML, πλέον, και η μικρή μας Κύπρος.

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.