Ε.Ε. – Δικονομικές εγγυήσεις για τα παιδιά στο πλαίσιο των ποινικών διαδικασιών

Insititutional-Teenager-mixed-color-on-bw
Την 16 Δεκεμβρίου 2015, η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (ΕΜΑ – Coreper) ενέκρινε κείμενο που συμφωνήθηκε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με την οδηγία για τις δικονομικές εγγυήσεις για τα παιδιά στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών.
 
Ο σκοπός της οδηγίας είναι να παρέχονται διαδικαστικές διασφαλίσεις για τα παιδιά (δηλαδή άτομα κάτω των 18), που είναι ύποπτα ή κατηγορούνται ότι διέπραξαν ποινικό αδίκημα. Η οδηγία θα παράσχει πρόσθετες εγγυήσεις με εκείνες που εφαρμόζονται ήδη για υπόπτους και κατηγορουμένους ενήλικες.
 
Η συμφωνία που επετεύχθη με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα σημαντικό βήμα για τον ευρωπαϊκό δικαστικό χώρο και το πρώτο δεσμευτικό σε αυτόν τον τομέα. Ένα τομέα, ο εκσυγχρονισμός του οποίου, στην Κύπρο, έχει βαλτώσει.
 
Η βασική διάταξη της οδηγίας αφορά τη βοήθεια δικηγόρου. Άλλες σημαντικές διατάξεις της οδηγίας αφορούν την παροχή πληροφοριών σχετικά με τα δικαιώματα, το δικαίωμα να έχουν μια ατομική αξιολόγηση, το δικαίωμα σε ιατρική εξέταση, καθώς και το δικαίωμα σε οπτικοακουστική καταγραφή της ανάκρισης (διερευνητικής συνέντευξης). Προβλέπει, επίσης, ειδικές διασφαλίσεις για τα παιδιά κατά τη διάρκεια της στέρησης της ελευθερίας, ιδίως κατά τη διάρκεια της κράτησης.
 
Το κείμενο της οδηγίας θα πρέπει, σε αυτό το στάδιο, να τύχει νομοτεχνικής αναθεώρησης, και στη συνέχεια θα υποβληθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την έγκριση.
 
Από το 2009, η εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση των δικονομικών δικαιωμάτων των υπόπτων και κατηγορουμένων σε ποινικές διαδικασίες έχει πραγματοποιηθεί επί τη βάσει του οδικού χάρτη (“Roadmap”), η οποία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 30 Νοεμβρίου 2009. Ο οδικός χάρτης ορίζει μια σταδιακή προσέγγιση για τη θέσπιση ενός πλήρους καταλόγου των δικονομικών δικαιωμάτων των υπόπτων και των κατηγορουμένων σε ποινικές διαδικασίες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέστησε τον οδικό χάρτη μέρος του προγράμματος της Στοκχόλμης. Τρεις οδηγίες έχουν ήδη εκδοθεί βάσει του χάρτη: η οδηγία 2010/64 / ΕΕ σχετικά με το δικαίωμα σε διερμηνεία και μετάφραση κατά την ποινική διαδικασία, η οδηγία 2012/13 / ΕΕ σχετικά με το δικαίωμα ενημέρωσης στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών, καθώς και η οδηγία 2013/48 / ΕΕ σχετικά με το δικαίωμα πρόσβασης σε δικηγόρο κατά την ποινική διαδικασία και στις διαδικασίες του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, καθώς και σχετικά με το δικαίωμα ενημέρωσης τρίτων και προξενικών αρχών κατά τη στέρηση της ελευθερίας. Πρόσφατα, μια άλλη οδηγία έχει συμφωνηθεί, σχετικά με το τεκμήριο της αθωότητας.

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.