Ελευθερία της εκφράσεως και δημοσιογραφικές πηγές

Hat with Press tag

Στην σημερινή Görmüş και άλλοι κατά Τουρκίας (αίτηση αρ. 49085/07), το ΕΔΑΔ (Chamber) έκρινε, ομόφωνα, ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ (ελευθερία της εκφράσεως). Η υπόθεση αφορούσε σε τρεις διαφορετικές πτυχές της ελευθερίας εκφράσεως, ήτοι στην προστασία των δημοσιογραφικών πηγών, στην αποκάλυψη των εμπιστευτικών πληροφοριών και στην προστασία των πληροφοριοδοτών.

Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι το άρθρο που δημοσιεύθηκε από την εβδομαδιαία εφημερίδα Nokta, βάσει «εμπιστευτικών» στρατιωτικών εγγράφων, σχετικά με ένα σύστημα ταξινομήσεως των ΜΜΕ, στη βάση του κατά πόσον αυτά αναφέρονται «ευνοϊκά» ή «αρνητικά» στις ένοπλες δυνάμεις, έθετε ένα θέμα που μπορούσε να συμβάλει στη δημόσια συζήτηση, ένα θέμα δημοσίου ενδιαφέροντος.

Τονίζοντας τη σημασία της ελευθερίας της εκφράσεως σε σχέση με τα θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος και την ανάγκη για την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών, ακόμη και όταν αυτές είναι αξιωματούχοι του Κράτους που υποδεικνύουν μη ικανοποιητικές πρακτικές στο χώρο της εργασίας τους, το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η παρέμβαση στο δικαίωμα των δημοσιογράφων στην ελευθερία της εκφράσεως, ιδίως το δικαίωμά τους να μεταδίδουν πληροφορίες, δεν ήταν ανάλογη με το νόμιμο επιδιωκόμενο σκοπό, δεν δικαιολογούνταν από κάποια πιεστική κοινωνική ανάγκη και, ως εκ τούτου, δεν ήταν αναγκαία σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Η παρέμβαση συνίστατο στην κατάσχεση, ανάκτηση και αποθήκευση από τις Αρχές όλων των δεδομένων του υπολογιστή της εφημερίδας, ακόμη και στοιχείων που ήταν άσχετα με το άρθρο, με σκοπό τον προσδιορισμό των δημοσίων πληροφοριοδοτών.

Τέλος, το Δικαστήριο έκρινε ότι το μέτρο αυτό ήταν ικανό να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε πιθανούς πλήροφοριοδότες και πηγές, από το να συνδράμουν στην προσπάθεια του Τύπου για ενημέρωση του κοινού σχετικά με θέματα γενικού ενδιαφέροντος, ακόμη και όταν αυτά αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις.

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.