Το δικαίωμα των κρατουμένων να έχουν πρόσβαση στο Internet

imagessssss

Στη σημερινή απόφασή του στην Κalda κατά Εσθονίας (αίτηση αριθ. 17429/10), το ΕΔΑΔ (Chamber) έκρινε, με έξι ψήφους υπέρ, ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 10 (ελευθερία της εκφράσεως) της ΕΣΔΑ. Η υπόθεση αφορούσε στην καταγγελία κρατουμένου, του προσφεύγοντος, σχετικά με την άρνηση των Αρχών να του χορηγήσουν πρόσβαση σε τρεις ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, που περιέχαν νομικές πληροφορίες, και οι οποίες διευθύνονταν από το Κράτος και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο προσφεύγων παραπονέθηκε, ειδικότερα, ότι η απαγόρευση, βάσει της εσθονικής νομοθεσίας, σχετικά με την πρόσβαση του σε αυτές οι ειδικές ιστοσελίδες, συνιστούσε παραβίαση του δικαιώματός του να λαμβάνει πληροφορίες μέσω του διαδικτύου και αποτροπή του από το να διεξάγει έρευνα για τις νομικές διαδικασίες που εκκρεμούσαν.

Το ΕΔΑΔ έκρινε, ειδικότερα, ότι τα συμβαλλόμενα κράτη δεν υποχρεούνται να επιτρέπουν την πρόσβαση των κρατουμένων στο internet. Ωστόσο, εάν ένα κράτος είναι πρόθυμο να επιτρέψει την πρόσβαση των κρατουμένων, όπως είναι η περίπτωση στην Εσθονία, πρέπει να δικαιολογεί την άρνηση προσβάσεως σε συγκεκριμένες διαδικτυακές τοποθεσίες.  

Υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις της υποθέσεως αυτής, οι προβαλλόμενοι λόγοι μη επιτρέψεως, που ήταν οι επιπτώσεις στην ασφάλεια και το κόστος, δεν επαρκούσαν για να δικαιολογήσουν την παρέμβαση στο δικαίωμα του προσφεύγοντος να λαμβάνει πληροφορίες. Συγκεκριμένα, οι Αρχές είχαν ήδη κάνει τις ρυθμίσεις ασφαλείας για τη χρήση internet από τους κρατούμενους μέσω υπολογιστών που είχαν ειδικά προσαρμοστεί για το σκοπό αυτό και υπό την εποπτεία των Αρχών της σωφρονιστικής και είχαν ήδη γίνει τα σχετικά έξοδα. Τα εθνικά δικαστήρια, περαιτέρω, δεν προέβηκαν και σε οποιαδήποτε λεπτομερή ανάλυση σε σχέση με τους πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια της προσβάσεως στις τρεις ιστοσελίδες υπό εξέταση, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτές λειτουργούσαν από ένα διεθνή οργανισμό και από το ίδιο το Κράτος.

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.