Παράδειγμα προς αποφυγή: Δικηγορική δεοντολογία κατά τη σύνταξη ένορκης δήλωσης εξ ονόματος πελάτη ή τη χρησιμοποίησή της

i-object

Μερικές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με «κρούσματα», με βάση τα οποία, δεν μπορεί να αρνηθεί, κανείς, εύκολα, ότι χρειαζόμαστε ορισμένες σοβαρές βελτιώσεις.

Ο λόγος γίνεται για μια ένορκη δήλωση, την οποία συνέταξε δικηγόρος, εκ μέρους πελάτη του, δια της οποίας αποδίδονται διάφοροι χαρακτηρισμοί (ή επιτρέπεται η απόδοσή τους) σε άλλη δικηγόρο (την υποφαινόμενη), που ορκίστηκε ένορκη δήλωση, υπό την ιδιότητα της δικηγόρου, για ζήτημα δικηγορικού χειρισμού (διαδικαστική ένορκη δήλωση). Μεταξύ των χαρακτηρισμών αυτών προς τη δικηγόρο-μάρτυρα: «ιέρεια της αδικίας», «σοφιστής», «μάντισσα» κλπ. Είναι  ένα γενικευμένο παράδειγμα ένορκης δήλωσης, αλλά και τακτικής, προς αποφυγή, κυρίως ως προς τον λόγο και το ύφος.

Μπορεί το όλο ανάγνωσμα να προκαλεί μειδίαμα ή γέλωτα, αλλά πέρα από τη ψυχαγωγία, που μπορεί να προσφέρει, καμία κοροϊδία από μέρους μου. Υπάρχει η ειλικρινής έγνοια για αυτό το επίπεδο που καταλήγει σε περιστατικό περίπου λεκτικής βίας και το οποίο δεν μπορεί το σύστημα να συνεφέρει με κάποιον αυτόματο μηχανισμό.

Υπάρχουν πολλές εκφάνσεις που απορρέουν από αυτό το (ελπίζω) ακραίο παράδειγμα, που δεν αφορούν απλά στη σχέση μεταξύ δικηγόρων σε δεοντολογικό επίπεδο, αλλά και στη συμπεριφορά των δικηγόρων ή των μαρτύρων ενώπιον του Δικαστηρίου και προς τους συμμετέχοντες στη δίκη, όπου δεν μπορούν να απευθύνονται οι δικηγόροι ή ο οποιοσδήποτε μ’ ένα τέτοιο τρόπο, σε τέτοια γλώσσα και ύφος.

Η ευγένεια και ο σεβασμός σχετίζεται και με την εκφορά του λόγου, τις λέξεις που χρησιμοποιούνται, χωρίς ασφαλώς να υποδεικνύεται κοινός τρόπος έκφρασης όλων των δικηγόρων, εφόσον ισχύει, καταρχάς, η ελευθερία έκφρασης, άνευ βλάβης της οποίας γίνεται η όποια αναφορά.

Είναι με καλή διάθεση που εκτίθεται δημοσίως το παράδειγμα αυτό, η δημοσίευση του οποίου δεν επηρεάζει την πορεία ή εξέλιξη εκκρεμούς διαδικασίας, δεν έχει τέτοιο σκοπό ή δυνατότητα (η αίτηση αφορά σε διαδικαστικό ή νομικό θέμα), αλλά και για υπενθύμιση των διατάξεων περί καταφρόνησης του Δικαστηρίου, που δίνουν κι αυτές, με τη σειρά τους, δευτερογενή λόγο στη δεοντολογία και για τις οποίες θα γίνει αναλυτικότερη αναφορά σε κάποιο μεταγενέστερο χρόνο.

act1scene2

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.