Ο «Άγιος Βασίλης» υποκείμενο δικαίου

Κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί διάφορες κωμικές εικονογραφήσεις (cartoons) με τον «Άγιο Βασίλη» και σε σχέση με τα αδικήματα ή ανομίες που διαπράττει ή υφίσταται o «Άγιος Βασίλης» κατά την εκτέλεση των θεσμοθετημένων καθηκόντων του ή με τον Άγιο Βασίλη να υπόκειται δίκη γι’ αυτά.

Καλύπτουν, ομολογουμένως, αρκετούς κλάδους δικαίου: Το δίκαιο των αστικών αδικημάτων, το δίκαιο των συμβάσεων, το ποινικό δίκαιο, το δίκαιο των αλλοδαπών, το εργατικό δίκαιο, το δίκαιo των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το δίκαιο της απόδειξης, την σωφρονιστική κλπ.

Αν το σκεφτείτε, ο αθώος και αγαπημένος παππούλης των παιδικών χρόνων, παραβιάζει πολλούς κανόνες δικαίου. Ξεκινάει, ο κύριος, από τον Βόρειο Πόλο, με ιπτάμενο όχημα αγνώστων στοιχείων και κατασκευής (και ενδεχόμενες μετατροπές), υπερφορτωμένο με δώρα αγνώστου προέλευσης που απέκτησε με άγνωστο τρόπο, συρόμενο από προστατευόμενα ζώα που βασανίζονται από το βάρος, διασχίζει ελεύθερα και ανέλεγκτα με τα διάφορα αγαθά τον εναέριο χώρο και τα σύνορα τόσων χωρών, με ιλιγγιώδη ταχύτητα, χωρίς να δίνει αναφορά σε κανέναν, με τους ακόλουθους του, κάποιοι εκ των οποίων ανήλικοι, που τους βάζει να δουλεύουν και υπερωρίες, σταθμεύει όπου λάχει, σπάζει και μπαίνει κρυφά σε σπίτια άλλων, αφού από καιρό παρακολουθεί με άγνωστο τρόπο για να διακρίνει (με αδιαφανή κριτήρια) τους άτακτους και μη άτακτους (ασκώντας και συναισθηματική πίεση στα παιδιά και δημιουργώντας στίγμα), συναλλάσσεται με άγνωστους συμβατικούς όρους με ανήλικους, και εν τέλει χύνει ή πίνει και το γάλα και τρώει κρυφά και τα μπισκότα.

Σε κάποιες νομικές σχολές, κυρίως των ΗΠΑ, στα πρώτα χρόνια των φοιτητών, είναι μια ευχάριστη Χριστουγεννιάτικη άσκηση να βρίσκουν οι φοιτητές τις ανομίες του «Άγιου Βασίλη», με αναγωγές στους συγκεκριμένους τοπικούς νόμους, και να συγγράφουν γνωμοδοτήσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης του παραβάτη. Αυτή η άσκηση είναι χρήσιμη, μεταξύ άλλων, στο να μαθαίνουν οι φοιτητές, απλά γεγονότα και παραστάσεις που έχουν συνηθίσει, να αρχίσουν να τα βλέπουν με νομικό μάτι.

Τη δεκαετία του 70′ είχε γίνει και μια – η πρώτη ίσως που ακούστηκε – θεατρική παράσταση με θέμα την Δίκη του Άγιου Βασίλη, που είχε οργανώσει πανεπιστημιακός φορέας. Κάποιοι δικηγορικοί σύλλογοι στο εξωτερικό έχουν οργανώσει την αναπαράσταση (mock trial) της Δίκης του Άγιου Βασίλη στο πλαίσιο των εορταστικών  τους εκδηλώσεων. Τέτοιες εορταστικές αναπαραστάσεις βέβαια έγιναν κι από άλλους, που παραλείπω, ακόμα κι από παιδικές ομάδες. Γενικά ο «Άγιος Βασίλης» είναι ένα τέτοιο υποκείμενο εκπαιδευτικών δικών, το πιο ευχάριστο ίσως.

Η κάθε άσκηση ή θεατρική παράσταση σκοπεί στο να  διαπαιδαγωγήσει ψυχαγωγικά σε θέματα δικαίου και ηθικής, γενικά και αφηρημένα, παρά να ενισχύσει την παιδική σύγχυση ανάμεσα στον μύθο και την πραγματικότητα. Μια ψυχαγωγική διαπαιδαγώγηση που θα ήταν ακόμα πιο χρήσιμο να γίνεται από τα πιο νεανικά χρόνια (στη δημοτική εκπαίδευση ίσως). Εξάλλου, η ψευδαίσθηση ότι υπάρχει «Άγιος Βασίλης» διαλύεται από πολύ πιο νωρίς στη σημερινή εποχή, και από τη διαδικασία της κοινωνικής εκλογίκευσης δεν μπορεί να απουσιάζει η δικαιϊκή προσέγγιση και εκπαίδευση.

Σε επίπεδο σκιτσογραφίας ή γελοιογραφίας, το αποτέλεσμα είναι, επίσης, ευχάριστο.

Δεν μπορούν παρά τέτοιες μέρες να ενθαρρύνουν μερικά χαμόγελα.

unsafe-runway-lawyer-card-700x501

265385455-item-6618_1_large

13

12-25-10_-_xmas

12

a-l

'You, Sir, were at EVERY residence on the night of the 24th December! Making YOU the prime suspect in EVERY case on that night!'

6a00d8345170df69e20147e0ec6b04970b-450wi

'So you admit that labelling my client as 'naughty' is based upon hearsay from other children, not from actual facts!'

7

181c019273b18b9852b1e2e3a88aafd6

6

4

2

'I've been good. Let's just leave it at that. My lawyer has advised me not to answer any more questions.'

christmas-funny-greeting

A-L

legal-attorney-solicitor-lawyer-santa-claus-saint-nicholas-legal-santa-legal-language-law-christmas

funny-business-christmas-card

Να μην παρακαμφθεί εντελώς το γεγονός (που συνήθως αντιμετωπίζεται με κοινό χιούμορ) ότι στο Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά οι έντιμοι Δικαστές είναι μονίμως ντυμένοι με στολή που ομοιάζει πολύ μ’ αυτήν του «Άγιου Βασίλη».

cysf9szuoaafrmb

Καλές γιορτές και καλό νέο έτος.

Με υγεία, αγάπη και ευημερία. 

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.