Οι δίκες των σκιτσογράφων

Οι δίκες που απασχολούν την επικαιρότητα μας αφήνουν ωραίες σκιτσογραφίες – γελοιογραφίες, οι οποίες είναι απολαυστικές, ανεξαρτήτως των απόψεων για τις συγκεκριμένες δίκες και τις σκέψεις ή τα συναισθήματα που ο καθένας μπορεί να έχει για τις εξελίξεις, δικαίως ή αδίκως. Ειδικά όταν οι γελοιογραφίες εστιάζουν αποκλειστικά στο θέμα και επεικονίζουν τη διαδικασία ή σκηνές της δίκης, όπως τις έχει κατά νου ο καλλιτέχνης.

Η αποτύπωση των δικαστών, από σκιτσογράφους, με περούκα, είναι συχνή. Ενδεχομένως, να εκφράζει την ανάγκη να δοθεί στην εικόνα περισσότερη σαφήνεια στην ιδιότητα και τα χαρακτηριστικά που αυτή εμπερικλείει (σοβαρότητα, εργατικότητα, ισότητα, τυπικότητα), παρά να συνιστά προσωπική σύγχυση του καλλιτέχνη για το πώς είναι ένας δικαστής. Το ύφος των προσώπων, οι μύτες, η στάση των σωμάτων, επίσης, μιλούν και εκφράζουν τον καλλιτέχνη.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το στοιχείο της σάτιρας ωραίο και με την ερμηνευτική ελευθερία που αρμόζει, με στοιχείο γενίκευσης, που, επίσης, αρέσει, ανεξαρτήτως συμφωνίας ή διαφωνίας. Εάν η Δικαιοσύνη (που μίλησε στην προκειμένη περίπτωση) αρχίσει να μιλά, για ένα πολιτικό πρόσωπο ή και για έναν δικηγόρο, η απόφασή της θα είναι ποταμός, δεν θα ξέρει εάν πρέπει και πού πρέπει να τελειώσει, για να καλύψει όλα τα θέματα, τα ατέλειωτα, τις πομπές.

16681803_10210887491436820_2358980253610734131_n

 

Επειδή επιχειρείται συλλογή σκίτσων εμπνευσμένων (καθαρά) από την Κυπριακή δικαιοσύνη, για εμπλουτισμό της ενότητας «Δίκαιο και Τέχνη», εάν υπάρχουν άλλες, θα ήταν επιθυμητό να συγκεντρωθούν.

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.