Το πιλοτικό πρόγραμμα για το Διαδικτυακό Δικαστήριο στην Αγγλία και την Ουαλία

Η σύγχρονη ηλεκτρονική εποχή δημιουργεί πολλές ευκαιρίες καινοτομίας και η Δικαιοσύνη δεν μένει έξω από αυτό το ρεύμα, εκεί όπου διατίθενται φυσικά και τα σχετικά κεφάλαια.

Από τον ερχόμενο Ιούλιο μπαίνει σε τροχιά, στην Αγγλία και την Ουαλία, ένα ωραίο πιλοτικό πρόγραμμα, για το Διαδικτυακό Δικαστήριο, η ιδέα για το οποίο είχε πέσει στο τραπέζι πριν μερικά χρόνια. Τότε ως νομική μελλοντολογία, τώρα ως νομική πραγματικότητα, αφού η Επιτροπή για τους Διαδικαστικούς Κανονισμούς Πολιτικής Δικονομίας (Civil Procedure Rule Committee) κατάρτισε ήδη πρότυπους Κανονισμούς που θα διέπουν τις διαδικασίες στο Διαδικτυακό Δικαστήριο.

Όπως προκύπτει από την ειδησεογραφία του The Law Society Gazette, από πέρσι είχε προταθεί (από τον Lord Justice Briggs, στον οποίο είχε ανατεθεί το εγχείρημα) αλλαγή στη δομή των πολιτικών δικαστηρίων, που περιλαμβάνει και διαδικασία τριών σταδίων για την επίλυση της διαφοράς μέσω διαδικτύου, αλλά εντός της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου (και αυτό είναι, επίσης, σημαντικό, το ότι ο λόγος δεν γίνεται για εναλλακτική επίλυση από κάποιο απομακρυσμένο ή ξένο φορέα ή χωρίς δικαστική επίβλεψη): Μια αρχική αυτόματη ταξινόμηση της υπόθεσης που έχει κάποια βάση, τη συνδιαλλαγή και τη διαχείριση από ειδικά καταρτισμένο υπάλληλο (υπό τη δικαστική επίβλεψη), και την επίλυση, εάν και εφόσον χρειάζεται, από κάποιον Δικαστή, ο οποίος αποφασίζει «online».

Οι Κανονισμοί για το Διαδικτυακό Δικαστήριο, σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι σε πιο απλή γλώσσα, να μπορούν να είναι προσιτοί στους διαδίκους που ενδεχομένως να επιθυμούν να προχωρήσουν σε μια δικαστική διαδικασία χωρίς την αγορά δικηγορικών υπηρεσιών. Σκοπός, εξάλλου, του εγχειρήματος είναι και η ενίσχυση του δικαιώματος πρόσβασης στη Δικαιοσύνη και ταυτόχρονα ο ποιοτικός εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης στον τομέα των αστικών υποθέσεων.

Οι υποθέσεις που θα μπορούν να ενταχθούν εθελοντικά στο πιλοτικό σύστημα (εν γνώσει του ότι πρόκειται για ομάδα ελέγχου) θα πρέπει να είναι, προς το παρόν, κάτω από £10.000, ενώ θα υπάρχει περιορισμός και ως προς τον αριθμό τους, δηλαδή να μην μπορεί ένας χρήστης να εισαγάγει μαζικά υποθέσεις σε αυτό το δοκιμαστικό στάδιο. Τα μέρη θα ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν τη διαδικτυακή διαδικασία, εάν, όμως, δεν μπορεί να ακολουθηθεί ή τα μέρη παύσουν να επιθυμούν να ακολουθήσουν το σχήμα αυτό, νοείται η υπόθεση δεν θα καταστρέφεται, αλλά θα εισέρχεται σε κανονική διαδικασία.

Είχαν εκφραστεί διάφορες σκέψεις για το ύψος των τελών ή για τον αριθμό των χαρακτήρων στον οποίο θα περιορίζεται ο χρήστης, καθώς καταρτίζει την ηλεκτρονική έκθεση απαίτησής του. Σε κάθε περίπτωση, το λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί, θα είναι αρκετά βοηθητικό, ως προς την αυτόματη εκτέλεση αλλά και τον έλεγχο εκτέλεσης διαφόρων κανόνων. Θα μπορούν να χρησιμοποιούνται έγγραφα στην οθόνη, βίντεο, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο (π.χ. μέσω εφαρμογής τύπου Skype).

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.