ΕΔΔΑ: Το δικαίωμα στην εικόνα υπό το πρίσμα του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ

Ωραία η σημερινή Bogomolova v. Russia (αίτηση αρ. 13812/09) του ΕΔΔΑ, με την οποία διαγνώστηκε παράβαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή), σε σχέση με τη χρησιμοποίηση της φωτογραφίας ανηλίκου χωρίς τη γονική συγκατάθεση.

Η φωτογραφία του παιδιού, που ελήφθη κατά τη διάρκεια διακοπών του, είχε μπει σε εξώφυλλο μπροσούρας που εκτυπώθηκε σε 200 αντίτυπα προς ενημέρωση των πολιτών για τις προσπάθειες των αρχών για προστασία των ορφανών και για να περάσει μήνυμα σε σχέση με τη δυνατότητα υιοθεσίας τους από οικογένειες.  Ειδικότερα, η φωτογραφία του προσώπου του μικρού αγοριού καταλάμβανε ολόκληρο εξώφυλλο και από πάνω υπήρχε ο τίτλος «παιδιά που χρειάζονται οικογένεια».

Η μητέρα του παιδιού, μονογονιός, καθηγήτρια φυσικής, ασκώντας προσφυγή εξ ονόματος της ιδίας και του παιδιού της, ισχυρίζονταν προσβολή της τιμής, της αξιοπρέπειας και της φήμης αμφότερων, αφού η φωτογραφία δημοσιεύτηκε χωρίς τη συγκατάθεσή τους, ασχέτως εάν το παιδί πόζαρε με ευχαρίστηση γι’ αυτήν (εν αγνοία του σκοπού χρήσης της και αυτής της χρήσης της).

Τα Ρωσικά δικαστήρια είχαν αρκεστεί, ακριβώς, σε αυτό το τελευταίο δεδομένο, καθώς και στο ότι οι ίδιοι οι προσφεύγοντες δεν έθεσαν όρους χρήσης της φωτογραφίας κατά τον χρόνο λήψης της. Παρακάμπτοντας την αναγκαιότητα εξέτασης του κατά πόσον υπήρχε ή όχι συγκατάθεση και για τη δημοσίευση της φωτογραφίας. Μέσω της οποίας, μάλιστα, δίνονταν η λανθασμένη δημόσια εντύπωση ότι το συγκεκριμένο παιδί είχε εγκαταλειφθεί από τους γονείς του και βίωνε ορφάνια.

Το ΕΔΔΑ, χρήσιμα, επαναδιατύπωσε τις βασικές αρχές σε σχέση με την προστασία της εικόνας του ατόμου, ως στοιχείο της προσωπικότητάς και προσωπικής ανάπτυξης, υπό το πρίσμα του άρθρου 8. Η δυνατότητα αυτοελέγχου και αυτοδιάθεσης της εικόνας του ατόμου προϋποτίθεται. Δεχόμενο, φυσικά, το ΕΔΔΑ, ότι η δημοσίευση της φωτογραφίας υπεισέρχονταν στην έννοια της «ιδιωτική ζωή» τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού και το περιεχόμενό της, αχρείαστα, έτεινε να προκαταλαμβάνει αρνητικά την ποιότητα των δεσμών της μητέρας με το παιδί μέσα στην κοινωνία.

Ανάμεσα στις υποχρεώσεις του Κράτους, που απορρέουν από το άρθρο αυτό, είναι να λαμβάνει θετικά μέτρα προστασίας της εικόνας του ατόμου και από προσβολές τρίτων ατόμων.

543d636f8173bdba7f7edfb1d5393f10

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.