Η ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου στην Κύπρο

Το εγχείρημα ίδρυσης εμπορικού δικαστηρίου στην Κύπρο, όπως φαίνεται από το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση προσφάτως, τυγχάνει ευχάριστης υποδοχής, μάλλον, από τους περισσότερους. Εφόσον το να διαθέτει η Κύπρος ένα εμπορικό δικαστήριο για την ταχεία και εύκολη επίλυση των «εμπορικών διαφορών» κυρίως υψηλής κλίμακας (με διαθέσιμη ρήτρα δυνητικής επέκτασης της δικαιοδοσίας και σε εμπορικές υποθέσεις ανεξαρτήτως ποσού) είναι μια από τις πάντως-όχι-ανεπιθύμητες αναμορφώσεις του δικαστικού μας συστήματος.

Σίγουρα, το να μπορεί να προβάλλει υπερήφανα, κανείς, ότι έχει ένα καλό δικαστικό σύστημα στη χώρα του, σε συγκεκριμένο τομέα, λειτουργεί ενθαρρυντικά σε κάποιον που σκέφτεται να επιχειρήσει στην Κύπρο (ότι σε περίπτωση που δημιουργηθεί πρόβλημα, αυτό θα μπορέσει να επιλυθεί χωρίς καθυστέρηση και εμπόδια).

Το θέμα είναι να μην λειτουργεί, το διάβημα, μόνο σε αυτό το πλαίσιο (της προσέλκυσης επενδυτών), χωρίς να λειτουργεί και προς αποσυμφόρηση των υφιστάμενων δικαιοδοσιών. Εξ ου η απορία: γιατί €2.000.000 το κατώτατο όριο της σταθερής δικαιοδοσίας για «εμπορικές διαφορές» και όχι €1.000.000; Θα είναι απασχολημένο το εμπορικό δικαστήριο με αυτό το όριο και πόσο; Θα ήταν καλό (και ίσως ορθό), σε τέτοια σημαντικά διαβήματα αναμόρφωσης, τα οποία μάλιστα τίθενται σε διαβούλευση, να δημοσιεύονται και τα σχετικά στατιστικά δεδομένα (εάν υπάρχουν) και οι συνοδευτικές μελέτες, που συνήθως υπάρχουν. Συνήθως, αυτά (πρέπει να) απαντούν σε διάφορα ερωτήματα τέτοιας φύσης.

Οι προβληματισμοί που δημιουργούνται σε όσους αναμένουν εδώ και χρόνια τη δημιουργία συστήματος δικαιοσύνης ανηλίκων στην Κύπρο (όπου το εκεί – τελευταίο σε σειρά – νομοσχέδιο έχει κάπως βαλτώσει, και είναι πλέον υποχρεωτική η εναρμόνιση με τη νέα Οδηγία) ή τη βελτίωση της δικαιοσύνης σε ένα σωρό άλλους τομείς (βλ. ανάπτυξη της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης) κ.λπ. θα έπρεπε να είναι, μάλλον, αναμενόμενο να τύχουν υπενθύμισης, με την ευκαιρία (και την κάθε ευκαιρία): Γιατί προτεραιοποιήθηκε η συγκεκριμένη αναμόρφωση για το εμπορικό δικαστήριο έναντι σε άλλες; Πότε επιτέλους οι άλλες; Γιατί όχι (τέτοια) κονδύλια για τις άλλες; Γιατί τόση ευκολία και διάθεση εδώ και όχι αλλού;

Εν πάση περιπτώσει, επί του θέματος, είναι αναμφίβολα χαρμόσυνο το διάβημα, το νομοσχέδιο για το εμπορικό δικαστήριο είναι, σε γενικές γραμμές, απλό και καλό (δεν καινοτομεί, εξάλλου, σε κάτι). Αναμένεται ότι θα προχωρήσει εύκολα η ψήφισή του σε νόμο και ότι θα λειτουργήσει ένας τέτοιος νόμος, τυχόν προβλήματα στην εφαρμογή του οποίου μπορεί να διαφανούν κατά τη λειτουργία του (χωρίς να είναι αναγκαία, επί του παρόντος, κάποια αρνητική – μη ενθαρρυντική – αντιμετώπιση ή η προσπάθεια ανεύρεσης προβλημάτων επί σκοπού). Τότε, φυσικά, μπορεί να λεχθούν και πολύ περισσότερα.

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.