Κύπρος: Από την 01.08.2017 σε ισχύ οι νόμοι για τα κοινωνικά δικαιώματα του πατέρα και των κοινωνικών γονέων (εκ της χρήσης παρένθετης μητέρας)

Σήμερα, δημοσιεύθηκε ένα σημαντικό πακέτο νόμων για το Κυπριακό νομικό σύστημα και την εν γένει κοινωνική πολιτική του τόπου, με ισχύ από 01.08.2017, το οποίο (μεταξύ άλλων) διασφαλίζει τα κοινωνικά δικαιώματα (επιδόματα και άδειες), αφενός των ασφαλισμένων (ή αναλόγως ασφαλισμένων μισθωτών) γυναικών που έχουν αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, αφετέρου τα ίδια των ασφαλισμένων (ή αναλόγως ασφαλισμένων μισθωτών) πατεράδων (των οποίων οι σύζυγοι γέννησαν παιδί ή συνιστούν ζεύγος που απέκτησε παιδί μέσω παρένθετης μητέρας ή συνιστούν ζεύγος που απέκτησε παιδί δια υιοθεσίας παιδιού μέχρι συγκεκριμένη ηλικία).

Ο λόγος για τον  περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικό) (Αρ. 3) Νόμο του 2017, Ν. 115(Ι)/2017, τον περί Προστασίας της Μητρότητας (Τροποποιητικό) Νόμο του 2017, Ν. 116(Ι)2017 και τον νέο περί Προστασίας της Πατρότητας Νόμο του 2017, Ν. 117(Ι)/2017.

Βλέπουμε, επιτέλους, την πατρότητα, να τυγχάνει καλύτερης μεταχείρισης ως προστατευόμενο έννομο αγαθό, σε έκταση ανάλογη με αυτήν που χαίρει η μητρότητα μέσα στο σύστημα εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων. Τους κοινωνικούς ή κατά νόμο γονείς (έπειτα από διαδικασία παρένθετης μητέρας) να αποκτούν τα σχετικά κοινωνικά τους δικαιώματα. Πρόσθετα, θεσπίζεται άδεια μητρότητας και για την παρένθετη μητέρα.

Ειλικρινά, μπράβο σε όλους όσους έπραξαν για το διάβημα, το οποίο είναι καινοτόμο για τα δεδομένα της Κύπρου, και όχι μόνον.

Υπάρχουν ειδικότερες ρυθμίσεις (π.χ. χρονική διάρκεια άδειας πατρότητας) και προϋποθέσεις που θα πρέπει να συντρέχουν (π.χ. προειδοποίηση προς τον εργοδότη συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας), για την ορθή άσκηση των δικαιωμάτων αυτών, και κάπου ισχύουν και ορισμένες εξαιρέσεις, επομένως θα πρέπει, οι ενδιαφερόμενοι, να τύχουν ανάλογης ενημέρωσης για το τι δικαιούνται, εάν δικαιούνται, κ.λπ., αναλόγως της περίπτωσης τους.

Νοείται ότι, αντίστοιχα, οι εργοδότες (των οποίων οι υποχρεώσεις διαμορφώνονται αναλόγως π.χ. όσον αφορά την απαγόρευση τερματισμού της απασχόλησης ενόσω ασκείται δεόντως το δικαίωμα της άδειας πατρότητας, με τον νέο περί προστασίας της πατρότητας νόμο) θα πρέπει να ενημερώσουν – επικαιροποιήσουν τις οικείες πολιτικές τους, αλλά και να ενημερώσουν τους εργοδοτούμενους  τους γι’ αυτά τα νέα δικαιώματά τους.

Αναμένεται, φυσικά, και η ενεργοποίηση των διατάξεων του περί της Εφαρμογής της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Νόμου, Ν. 69(Ι)/2015, οι οποίες εδώ και πολύ καιρό έτυχαν αναστολής, και από την οποία φαίνεται να εξαρτάται η άσκηση των δικαιωμάτων αυτών στην έκταση που αυτές αφορούν την απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας (π.χ. δεν υπάρχει δυνατότητα επίδειξης διατάγματος δικαστηρίου για τη χρήση της διαδικασίας παρένθετης μητέρας προς το παρόν).

Ξανά μπράβο!

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.