Σχολιασμός δημοσιεύματος για «δημοτικούς επιδότες»

IMG_20170903_125008

Στην Κυριακάτικη εφημερίδα «Φιλελεύθερος», 03.09.2017, υπάρχει το πιο πάνω δημοσίευμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύεται ένα τέτοιο γεγονός κάποιας τέτοιας υπό εξέταση πρότασης στην εν λόγω εφημερίδα.

Στον βαθμό που αυτό σχετίζεται με τις επιδόσεις Κλητηρίων Ενταλμάτων και άλλων εγγράφων των δικαστικών διαδικασιών, καθίσταται ανησυχητικά αναγκαίο να γνωρίζει, κανείς, που έρχεται αντιμέτωπος με αυτό το δημοσίευμα, ότι δεν μπορεί να γίνει χρήση «δημοτικών επιδοτών» για τη διενέργεια δικαστικών επιδόσεων και τέτοιες να είναι έγκυρες.

Σε περίπτωση κυβερνητικών υπηρεσιών ή τμημάτων, μπορεί απλά να μην χρησιμοποιηθεί η ιδιωτική δικαστική επίδοση, χωρίς να σημαίνει ότι μπορεί να διενεργηθεί επίδοση απευθείας από άτομα που υπηρετούν σε κάθε τέτοια δημόσια υπηρεσία ή τμήμα (αφού τότε δεν θα’ χει και τον χαρακτήρα της «δικαστικής»).

Όσον αφορά τους ιδιώτες δικαστικούς επιδότες, και αυτοί αδειοδοτούνται ειδικά – προσωπικά – από το Ανώτατο Δικαστήριο, με βάση συγκεκριμένη διαδικασία, κριτήρια και προϋποθέσεις, που περιλαμβάνουν εξετάσεις και παροχή διαβεβαίωσης ενώπιον Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, και όσον αφορά τα τέλη επίδοσης, χρεώνουν τα προβλεπόμενα από τους Κανονισμούς τέλη.

Η Δ. 5Β, κ. 1 των Διαδικαστικών Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας, με την αναφορά της σε «υπηρετούντες επιδότες», εννοεί, προφανώς, τους δικαστικούς επιδότες, που διορίζονται και υπηρετούν σύμφωνα με τη δημοσιοϋπαλληλική νομοθεσία, είναι μέλη της (ευρύτερης) δικαστικής υπηρεσίας, και επιφορτίζονται με διάφορα καθήκοντα, μεταξύ των οποίων οι επιδόσεις δικαστικών εγγράφων (όπως και οι κατασχέσεις κ.λπ.).

Ο διορισμός δικαστικών επιδοτών στη δημόσια δικαστική υπηρεσία σχετίζεται με τις ανάγκες αυτής της δικαστικής υπηρεσίας και των Δικαστηρίων, όχι με τις ανάγκες της κάθε επιμέρους δημόσιας υπηρεσίας ή τμήματος (που δεν περιλαμβάνει τους Δήμους, ούτως ή άλλως) που λόγου χάριν ενάγει πολλούς.

Υπάλληλοι των Δήμων (π.χ. κλητήρες ή λειτουργοί επίδοσης εγγράφων ή ειδοποιήσεων ή όπως άλλως πώς μπορούν να ονοματιστούν), που διορίζονται ή μπορούν να διοριστούν με βάση τη δημοτική νομοθεσία, ή συνεργάτες των Δήμων από τους οποίους αγοράζουν σχετικές υπηρεσίες επιδόσεων, μπορούν να παραδίδουν εξωδικαστικά έγγραφα ή ειδοποιήσεις των Δήμων που προβλέπει η δημοτική νομοθεσία – βλ. και το άρθρο 137 του περί Δήμων Νόμου, Ν.111/85 – (δημοτικά έγγραφα) και που δεν αφορούν οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία (δεν είναι δικαστικά έγγραφα).

Τα Κλητήρια Εντάλματα είναι έγγραφα του Δικαστηρίου (που θεωρούνται ότι εκδίδονται από το Δικαστήριο), όχι του εκάστοτε ενάγοντος, ανεξαρτήτως εάν αυτός είναι ιδιώτης, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που έχει εκ του νόμου ιδία ενεργητική νομιμοποίηση ή η Κυβέρνηση ή κυβερνητικό τμήμα που ενάγει δια του Γενικού Εισαγγελέα, και ανεξαρτήτως, επίσης, του τρόπου επίδοσής τους, στη μία ή την άλλη περίπτωση.

Η επίδοση είναι μέρος της δικαστικής διαδικασίας, συγκεκριμένα είναι ένα πολύ σοβαρό στάδιό της, που επιφέρει έννομες συνέπειες, που άπτονται συνταγματικά, και όχι μόνον, κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.

Update 04.09.2017: Και για να προλάβω (γιατί είδα διαφοροποίηση της είδησης, κάπου να γίνεται αναφορά στα εντάλματα είσπραξης και στην πρόσληψη δημοτικών επιδοτών γι’ αυτά), ούτε ομάδα δημοτικών υπαλλήλων που να εκτελούν εντάλματα είσπραξης ειδικά των Δήμων είναι εφικτό να συσταθεί (όπως και μια Τράπεζα δεν μπορεί να πράξει ομοίως για τα δικά της ανεκτέλεστα εντάλματα είσπραξης ή οποιοσδήποτε άλλος). Γενικά, η αυτοδικία, εδώ και πάρα πολύ αρκετό καιρό, έχει εκλείψει από τον νομικό μας πολιτισμό. Μπορεί, φυσικά, να εισφέρει οικονομικά και η τοπική αυτοδιοίκηση στην αντιμισθία των Ειδικών Αστυφυλάκων, όπως έπραξαν και άλλοι, για να ενισχυθεί το έργο της εκτέλεσης των εκκρεμών ενταλμάτων γενικά.

(Νοείται ότι, ούτε σε διορισμό δημοτικών δικαστών μπορεί να προβεί ένας Δήμος. Και γενικά, η δημοτική νομοθεσία δεν είναι … το βαλιτσάκι του sport Billy).

 

 

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.