ΔΕΕ: Αναδημοσίευση στο διαδίκτυο

Μια ωραία απόφαση του ΔΕΕ που εκδόθηκε χθες (07.08.2018) στην C-161/17 Land Nordrhein-Westfalen v D.R. φαίνεται να αγγίζει μια προσφιλή συνήθεια αρκετών εκ των χρηστών του διαδικτύου.

Ο φωτογράφος D. R. έδωσε τη συγκατάθεσή του στους διαχειριστές μιας ιστοσελίδας ταξιδιωτικού περιεχομένου να δημοσιεύσουν μία από τις φωτογραφίες του στην ιστοσελίδα τους. Από εκείνη την ιστοσελίδα, δημόσιας πρόσβασης, τη φωτογραφία βρήκε και κατέβασε ένας μαθητής, ο οποίος τη χρησιμοποίησε σε μια σχολική εργασία, με αποτέλεσμα η φωτογραφία, ως μέρος της μαθητικής εργασίας, να βρεθεί ξανά δημοσιευμένη στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του σχολείου. Ο φωτογράφος ενήγαγε το σχολείο αξιώνοντας αποζημιώσεις και περιοριστικά μέτρα, εφόσον ο ίδιος έδωσε τη συγκατάθεσή του για χρήση της συγκεκριμένης φωτογραφίας μόνο στην ταξιδιωτική ιστοσελίδα και η δημοσίευσή της στην ιστοσελίδα του σχολείου παραβιάζει τα πνευματικά του δικαιώματα.

Το Γερμανικό Δικαστήριο (Bundesgerichtshof) ζήτησε από το ΔΕΕ να ερμηνεύσει την Οδηγία 2001/29/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2001, για την εναρμόνιση ορισμένων πτυχών του δικαιώματος του δημιουργού και συγγενικών δικαιωμάτων στην κοινωνία της πληροφορίας («η Οδηγία»), και ειδικότερα το άρθρο 3(1) αυτής, που αναφέρεται στο αποκλειστικό δικαίωμα των δημιουργών να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν κάθε παρουσίαση στο κοινό των έργων τους, ενσυρμάτως ή ασυρμάτως, καθώς και να καθιστούν προσιτά τα έργα τους στο κοινό κατά τρόπο ώστε οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση σε αυτά όπου και όταν επιλέγει ο ίδιος ο δημιουργός. Ειδικότερα, το ερώτημα ήταν κατά πόσο η έννοια της «παρουσίασης στο κοινό» («communication to the public») περιλαμβάνει τη δημοσίευση στο διαδίκτυο φωτογραφίας ήδη δημοσιευμένης στο διαδίκτυο με τη συγκατάθεση του δημιουργού και χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς που να αποτρέπουν την εκ νέου χρήση της (κατέβασμα, αποθήκευση, κ.λπ.).

Το ΔΕΕ διευκρινίζει, καταρχάς, ότι η φωτογραφία μπορεί να συνιστά έργο που προστατεύεται από το δίκαιο των πνευματικών δικαιωμάτων, εφόσον έτσι προσδιορίζεται από το εγχώριο δίκαιο, εάν είναι το πνευματικό δημιούργημα που αντανακλά την προσωπικότητα και εκφράζει τις ελεύθερες και δημιουργικές επιλογές του δημιουργού της. Νοουμένου ότι υπάρχει έργο και δεν συντρέχει οποιοσδήποτε από τους περιορισμούς που αποκλειστικά εκτίθενται στην Οδηγία, κάθε χρήση του έργου από τρίτο πρόσωπο χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση του δημιουργού του, θα πρέπει να θεωρείται ότι συνιστά παραβίαση των πνευματικών του δικαιωμάτων σε σχέση με το εν λόγω έργο. Η Οδηγία σκοπεί στο να διασφαλίσει ένα υψηλό επίπεδο προστασίας των δημιουργών, επιτρέποντάς τους να απολαμβάνουν το απαραίτητο και ανάλογο όφελος από τη χρήση των έργων τους, περιλαμβανομένης της περίπτωσης παρουσίασης των έργων τους στο κοινό.

Στην προκειμένη περίπτωση, η ανάρτηση στο διαδίκτυο φωτογραφίας που είναι ήδη αναρτημένη στο διαδίκτυο σε άλλη ιστοσελίδα, έπειτα από αποθήκευση ή αντιγραφή της στον ιδιωτικό server, θα πρέπει να προσεγγιστεί ως πράξη που καθιστά προσιτό το έργο, και συνεπώς πράξη παρουσίασης του στο κοινό, υπό την έννοια του άρθρου 3(1). Τέτοια ανάρτηση, εν προκειμένω στην ιστοσελίδα του σχολείου, δίνει στους επισκέπτες της ιστοσελίδας αυτής τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο έργο μέσα από την ιστοσελίδα αυτή. Περαιτέρω, η αναδημοσίευση έργου σε σχέση με το οποίο υπάρχουν προστατευόμενα πνευματικά δικαιώματα, από την ιστοσελίδα που αυτό αρχικά βρίσκεται δημοσιευμένο με τη συγκατάθεση του δημιουργού του, σε μία άλλη, όπως στις περιστάσεις της υπό αναφορά περίπτωσης, συνιστά παρουσίαση του έργου σε ένα νέο κοινό.  Σε τέτοιες περιπτώσεις, το κοινό που είχε κατά νου ο δημιουργός όταν έδινε τη συγκατάθεσή του για χρησιμοποίηση του έργου του στην ταξιδιωτική ιστοσελίδα αφορούσε σε κοινό εκείνης της ιστοσελίδας και όχι σε κοινό της σχολικής ιστοσελίδας ή του διαδικτύου γενικά.

Το ΔΕΕ, ωστόσο, επισημαίνει ότι, τέτοια ανάρτηση / δημοσίευση (αναδημοσίευση) θα πρέπει να διακρίνεται από την περίπτωση όπου καθίσταται προσιτό ένα προστατευόμενο έργο δια συνδέσμων (links / hyperlinks) με τη χρήση των οποίων μπορεί, κανείς, να οδηγηθεί στο έργο όπου είναι αρχικά δημοσιευμένο. Ενώ οι σύνδεσμοι συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του διαδικτύου, δεν συμβαίνει το ίδιο με τη δημοσίευση σε νέα ιστοσελίδα, άλλην από αυτή που είναι ήδη δημοσιευμένο με τη συγκατάθεση του δημιουργού, χωρίς την εξασφάλιση της συγκατάθεσής του και για τέτοια αναδημοσίευση.

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.