Κέντρο Μελέτης Δικαίου, Βιοηθικής & Νομικής Ψυχολογίας

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο που άρχισαν οι σχετικές προσπάθειες, έπειτα από κάποιες δυσκολίες, την 07.09.2018 συστάθηκε, σύμφωνα με τον Κυπριακό νόμο, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Κέντρο Μελέτης Δικαίου, Βιοηθικής & Νομικής Ψυχολογίας (ΜΔΒΝΨ), με την ειδικότερη μορφή της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με εγγύηση χωρίς μετοχικό κεφάλαιο, με άδεια μη χρήσης του «λτδ», με τους εξής κύριους σκοπούς:

-Προώθηση της μελέτης και της επιστημονικής έρευνας σε θέματα Δικαίου, Βιοηθικής και Νομικής Ψυχολογίας και σε παρεμφερείς κλάδους.

-Παρακολούθηση και συμβολή στη διαχείριση των θεωρητικών και πρακτικών προβλημάτων που αφορούν ή σχετίζονται με το Δίκαιο, τη Βιοηθική και τη Νομική Ψυχολογία και με παρεμφερείς κλάδους.

-Δημιουργία και συμβολή στη δημιουργία εγχώριας εστίας διαλόγου σε σχέση με ζητήματα Δικαίου, Βιοηθικής, Νομικής Ψυχολογίας και παρεμφερών κλάδων.

-Διοργάνωση συνεδρίων, διαλέξεων, ομιλιών, διαδικτυακών μεταδόσεων, και παρουσιάσεων στους προαναφερόμενους επιστημονικούς τομείς, καθώς και κάθε είδους συζητητικών συνευρέσεων με αντικείμενο συζήτησης εμπίπτον στους προαναφερόμενους τομείς.

-Θέση και σύνταξη θεμάτων και προτάσεων ερευνών και διεξαγωγή ερευνών και συγγραφή άρθρων, μονογραφιών, μελετών, ερευνών, συνεντεύξεων και άλλων κειμένων και ηλεκτρονική ή και έντυπη έκδοση, δημοσίευση, κυκλοφορία, διαφήμιση και προώθηση κειμένων που αφορούν στους προαναφερόμενους επιστημονικούς τομείς.

-Δημιουργία υποδομής για τη συμμετοχή της Κύπρου στον εγχώριο, ευρωπαϊκό και διεθνή διάλογο και διεπιστημονικό διάλογο, για ζητήματα Δικαίου, Βιοηθικής, Νομικής Ψυχολογίας και παρεμφερών κλάδων.

-Προαγωγή της διεπιστημονικής συνεργασίας, αναμεταξύ των κλάδων του Δικαίου, της Βιοηθικής και της Νομικής Ψυχολογίας, και της συνεργασίας μεταξύ αυτών και άλλων κλάδων της επιστήμης, και της συσχέτισης αυτών με τις τέχνες.

-Συγκέντρωση πόρων, διαχείριση, και διάθεση τους, για την οικονομική στήριξη και ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας από Κύπριους ερευνητές ή που διεξάγεται στην Κύπρο ή σε σχέση με την Κύπρο σε ζητήματα Δικαίου, Βιοηθικής, Νομικής Ψυχολογίας και παρεμφερών κλάδων.

-Προσέλκυση της επιχειρηματικής επενδυτικής δραστηριότητας σε επιστημονικά ερευνητικά προγράμματα, και παρακίνηση ιδιωτών επενδυτών να προμηθεύσουν επιχειρηματικά κεφάλαια για την ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων σε ζητήματα Δικαίου, Βιοηθικής, Νομικής Ψυχολογίας και παρεμφερών κλάδων.

-Να καταστεί φορέας προώθησης της συνεργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον τομέα της επιστημονικής έρευνας για τα ζητήματα Δικαίου, Βιοηθικής, Νομικής Ψυχολογίας και παρεμφερών κλάδων, της ανάπτυξης πρωτοβουλιών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με το Δίκαιο, τη Βιοηθική και τη Νομική Ψυχολογία και παρεμφερών κλάδων και της σύσφιξης των δεσμών μεταξύ των επιστημών των κλάδων αυτών και των άλλων επιστημών και μεταξύ των επιστημόνων και της κοινωνίας.

Το Κέντρο δεν είναι πάροχος υπηρεσιών σε συγκεκριμένα άτομα, και φυσικά δεν σχετίζεται με τα επαγγέλματα του δικηγόρου ή του ψυχολόγου, αλλά όσοι (μεταξύ άλλων) επαγγελματίες δικηγόροι ή ψυχολόγοι επιθυμούν να στηρίξουν το έργο του και τους σκοπούς του, είναι ευπρόσδεκτοι, όπως και το να μοιραστούν ζητήματα ευρύτερου επιστημονικού ή κοινωνικού ενδιαφέροντος σχετικά με τους κλάδους του Δικαίου, της Βιοηθικής και της Νομικής Ψυχολογίας ή παρεμφερείς κλάδους.

Το Κέντρο, ως ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ξεκινά με μονομελή σύνθεση (την υποφαινόμενη) και μπορεί να δεχθεί μέχρι και 50 εταιρικά μέλη (εκ των οποίων τότε θα μπορεί να διοικείται το Κέντρο, σύμφωνα με το Ιδρυτικό και Καταστατικό του), εκτός από απεριόριστους απλούς εισφορείς ή συνδρομητικά μέλη. Επομένως, συνιστά ένα όχημα με αυτούς τους σκοπούς, και στο τιμόνι του μπορεί να καθίσει όποιος ενδιαφέρεται γνήσια γι’ αυτούς τους σκοπούς. Σύντομα θα ανακοινωθούν κάποιοι πρώτοι κανονισμοί λειτουργίας, αιτήσεις, κ.λπ.

Το Κέντρο προτίθεται να αναλάβει (προς το παρόν) και τη διαχείριση και λειτουργία της σελίδας [Ψ]Νομικά, όπως και του έργου MAHRCY, που λειτουργούν σε μη κερδοσκοπική βάση και εξυπηρετούν τους σκοπούς για τους οποίους συστάθηκε.

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.