Οι δίκες των σκιτσογράφων – 10

Για ακόμα μια φορά ο σκιτσογράφος «Πιν», με το σκίτσο του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» την 21.10.2018 (διαδικτυακή έκδοση), σατιρίζει τον τρόπο με τον οποίο η λειτουργία του Συμβουλίου Αποφυλακίσεων, ως διαμορφώθηκε με τροπολογία της νομοθεσίας, έτεινε να ανατρέπει τη δικαστική κρίση σε σχέση με το κατάλληλο ύψος της ποινής φυλάκισης, που είχε περιλάβει όλους τους αντικειμενικούς και υποκειμενικούς παράγοντες για να διαμορφωθεί.

Στην αντίληψη του σκιτσογράφου, η οποία μπορεί να εκπροσωπεί μέρος της λαϊκής αντίληψης, η συνθήκη αυτή μετατρέπει, ουσιαστικά, το Συμβούλιο Αποφυλακίσεων σε ένα ξεχωριστό «δικαστήριο» που «δικάζει» τα κανονικά δικαστήρια και τις ποινές φυλάκισης που επιβάλλουν, στη βάση του τρόπου έκτισης της ποινής (όχι μόνον του πραγματικού αλλά και του μελλοντικού – ιδεατού). Εξ ου και ο «δικαστής» του Συμβουλίου κρατά το σφυρί και χτυπά με αυτό πάνω στο κεφάλι του δικαστή του Δικαστηρίου, ο οποίος κάθεται σε χαμηλότερο επίπεδο. Μάλιστα, τοποθετήθηκαν και γραμμές πάνω από το σφυρί, για να σκιτσογραφηθεί τόσο η κίνηση όσο και η δύναμη (πολλές γραμμές) του κτυπήματος.

Ένα ωραίο χαρακτηριστικό, που μπορεί να μεταφραστεί αναλόγως, τα μάτια του κανονικού δικαστή είναι κλειστά, γιατί πράττει «τυφλά» το έργο του, αλλά τα μάτια του «δικαστή» του Συμβουλίου Αποφυλακίσεων είναι ορθάνοιχτα και γουρλωτά! Εκείνος, ο τελευταίος, προφανώς δεν απονέμει δικαιοσύνη, αλλά ασκεί συνειδητοποιημένα ενός είδους πολιτική, χρησιμοποιώντας τη δικαιοσύνη και υπερσκελίζοντάς την ή σχεδόν ακυρώνοντάς την. Αυτό το ξεπέταγμα της εκτελεστικής εξουσίας έναντι της δικαστικής εξουσίας δημιουργεί μια κατάσταση γενικά νοσηρή, που δεν είναι η μόνη μέσα στο σύγχρονο πλαίσιο εξισορρόπησης των κρατικών λειτουργιών/εξουσιών.

44402487_1924494507588494_3771451224029659136_n

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.