Ειδοποίηση Ευρωπαϊκής Επιτροπής ημερομηνίας 18.01.2019 σε σχέση με το Brexit και την αστική δικαιοσύνη

Το Ηνωμένο Βασίλειο, την 29.03.2017, υπέβαλε ειδοποίηση για την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας χρήση του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει ότι, από την 30.03.2019, το Ηνωμένο Βασίλειο θα θεωρείται μία τρίτη χώρα.

Η προετοιμασία για την έξοδο από την Ε.Ε. δεν είναι ζήτημα που απασχολεί μόνον τα κράτη μέλη, αλλά και τον κάθε πολίτη της Ε.Ε. ξεχωριστά. Λόγω της δυσκολίας έγκρισης της Συμφωνίας Αποχώρησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την 18.01.2019, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία υπενθύμισε τις νομικές συνέπειες σε σχέση με την αντιμετώπιση του Ηνωμένου Βασιλείου ως τρίτης χώρας.

Τηρουμένης οποιασδήποτε περιόδου μετάβασης ήθελε τελικά συμφωνηθεί, από την ημερομηνία εξόδου, το Ευρωπαϊκό δίκαιο παύει να εφαρμόζεται όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ανακοίνωση της Επιτροπής εστιάζει στο αστικό δίκαιο και στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο.

Όσον αφορά τη διεθνή δικαιοδοσία σε υποθέσεις που έχουν ήδη εγερθεί πριν την ημερομηνία εξόδου (που εκκρεμούν σε οποιοδήποτε κράτος μέλος εναντίον πολίτη του Ηνωμένου Βασιλείου), σε αυτές θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται το Ευρωπαϊκό δίκαιο. Για τις υποθέσεις που θα προκύψουν μετά την ημερομηνία εξόδου, δεν θα ισχύει το Ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά το δίκαιο του κράτους μέλους όπου προκύπτει η βάση αγωγής σε σχέση με τη διεθνή δικαιοδοσία. Ενδεχομένως να έχουν ισχύ άλλα διακρατικά εργαλεία, όπως η Σύμβαση της Χάγης, νοουμένου ότι έχουν υπογραφθεί τόσο από το κράτος μέλος όσο και από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσον αφορά την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων, εάν μια δικαστική απόφαση που έχει εκδοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει τύχει ήδη καταστεί εκτελεστή (exequatured) στο κράτος μέλος πριν την ημερομηνία εξόδου, θα μπορεί να εκτελεστεί σε αυτό και μετά την ημερομηνία εξόδου και δεν θα έχει οποιαδήποτε σημασία το ότι εκδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ακόμα κι αν η δικαστική απόφαση έχει εκδοθεί πριν την ημερομηνία εξόδου ή οι διαδικασίες εκτέλεσης άρχισαν πριν την ημερομηνία εξόδου, δεν θα μπορεί να εκτελεστεί με βάση το Ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά θα ισχύει το δίκαιο εκάστου κράτους μέλους σε σχέση με την εκτέλεση αλλοδαπών αποφάσεων ή τυχόν υφιστάμενο διακρατικό εργαλείο.

Οι ειδικές διαδικασίες, όπως αυτές του Κανονισμού (ΕΕ) 1896/2006 και του Κανονισμού (ΕΕ) 861/2007 δεν θα ισχύουν.

Αυτές οι συνθήκες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, κατά την Επιτροπή, όταν συνάπτονται συμβάσεις με πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η δικαστική συνεργασία σε αστικές υποθέσεις, είτε αυτή αφορά στην επίδοση εγγράφων με βάση τον Κανονισμό (ΕΕ) 1393/2007, είτε τη λήψη μαρτυρίας με βάση τον Κανονισμό (ΕΕ) 1206/2001 είτε άλλως πώς, επίσης θα παύσει να λαμβάνει χώρα με βάση το Ευρωπαϊκό δίκαιο μετά την ημερομηνία εξόδου, ασχέτως εάν έχουν εκκινήσει διαδικασίες συνεργασίας πριν την ημερομηνία εξόδου. Δεν θα παρέχεται περαιτέρω συνεργασία, επομένως κάποιες διαδικασίες που έχουν ήδη αρχίσει ενδεχομένως να μην ολοκληρωθούν. Επομένως, η Επιτροπή προτρέπει τις Κεντρικές Αρχές να εκτιμήσουν τον κίνδυνο επηρεασμού τέτοιων διαδικασιών από την έξοδο και να ενεργήσουν ανάλογα, ενδεχομένως προβαίνοντας σε πρόσθετα διαβήματα με βάση το άλλο εφαρμοζόμενο δίκαιο ή τυχόν εφαρμοζόμενα διακρατικά εργαλεία.

Η πλατφόρμα του E-Justice δεν θα παρέχει, επίσης, οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.